In het kort

Zonkracht Hummelo is een initiatief waarbij je zonnepanelen aanschaft, niet voor je eigen dak, maar op een (groot) dak elders in Hummelo. We hebben toestemming om te plaatsen op de stal van IJsboerderij ‘De Steenoven’ (Ronald Pelgrom en Petra Boomsma), naast de al aanwezige eigen zonnepanelen van Ronald. Een tweede dak hebben we gevonden bij Boerderij Holsen (Henk en Olga Oosterink) aan de Broekstraat. Het project wordt door een werkgroep in samenwerking met de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) ontwikkeld en uitgevoerd.

De keuze voor zonnepanelen op een centraal dak kan aantrekkelijk zijn als je wel zonne-energie wilt laten opwekken, maar zonnepanelen niet passen op je eigen dak. Ook kan een reden zijn dat je maar een beperkte investering wilt doen (bv. maar 1 paneel). De voordelen op een rij:

  • Je wilt wel de lusten, maar niet de lasten van zonnepanelen, want je wordt volledig ontzorgd;
  • Je wilt een steentje bijdragen aan de transitie naar een duurzame energievoorziening;
  • Je steunt graag lokale en regionale initiatieven;
  • Je wilt graag een hoger rendement dan op je spaarrekening (terugverdientijd is ± 8 jaar).

Meedoen is ook financieel aantrekkelijk. Bij minimaal 50 deelnemers krijgen we subsidie van de Provincie Gelderland. Die 50 deelnemers richten samen een coöperatie op en plaatsen samen minimaal 200 zonnepanelen. De deelnemers investeren elk in minimaal 1 paneel (verwachte prijs is € 250). De deelnemers wonen in postcodegebied 6999 of een aangrenzend postcodegebied (vandaar de term “postcoderoosproject”). AGEM begeleidt het proces en neemt veel werk uit handen. De AGEM koopt de energie van de coöperatie (dit levert overigens minder op je dan je denkt, want je energierekening bestaat vooral uit netbeheerkosten en overheidsheffingen). Het echte kostenvoordeel zit ‘m in belastingvoordeel dat je krijgt op je energierekening.

Zitten er dan helemaal geen addertjes onder het gras? Eigenlijk niet. Een aantal zaken zijn echter wel goed om te weten: AGEM’s bijdrage is niet gratis. AGEM ontzorgt op basis van haar ervaring de lokale initiatiefgroep en de dakeigenaren bij de ontwikkeling van het collectieve project. De kosten voor deze begeleiding zijn echter meegenomen in de business case en dus in de berekening van de eerder genoemde terugverdientijd van 8 jaar. Het is gebruikelijk dat je als deelnemer je energie ook gaat afnemen bij AGEM en dus overstapt, maar dit is niet verplicht.
Als je niet overstapt betaal je wel een eigen bijdrage, die AGEM anders voor zijn rekening neemt. Hierdoor wordt je terugverdientijd wel minder interessant.
Ook voor mensen die gewend zijn om jaarlijks over te stappen van energieleverancier (om hiermee gegarandeerd het laagste energietarief te krijgen), is de terugverdientijd van 8 jaar niet haalbaar.

De postcoderoosregeling (Regeling verlaagd tarief) is voor 15 jaar gegarandeerd. Daarna zal het initiatief stoppen, maar dan zijn er wellicht weer nieuwe initiatieven mogelijk. De zonnepanelen zijn voldoende verzekerd en via een recht van opstal zijn de zonnepanelen in eigendom van de coöperatie. De lokale Coöperatie Zonkracht Hummelo U.A. is een officiële rechtspersoon, met een statuut, bestuur en ledenvergadering.